Category Archives: Bird Facts

Green Jays: Everything You need to Know

In the Rio Grande Valley of South Texas lives one of the most beautiful and charismatic bird species in the entire continent: the Green Jay. Green Jays are extremely distinctive in their appearance. They have a dark green back with a light green underside. Their tail starts out greenish at the base and fades to blue at the end of the feathers. The most striking feature of this species is the royal blue and black patterning on their face. The black stretches from the top of the chest, up the neck and near the eyes while the blue starts at the back of the neck and comes around to the front of the face, curling around to the cheeks. Green Jays also gave a small blue spot on each side of their head where their eyebrows would be. It’s worth noting that there are actually two different populations of green jays with one living in South America and the other living in central America, Mexico and the United States. The population in South America is known as the Inca subspecies and looks slightly different with a whitish to yellow top of their head.

When looking at the green Jays range map, it’s clear to see these two different populations of green jays with the more southern population forming something of “c” shape around the northwestern part of South America. The more northern population resides in some of the Central American countries such as Honduras and Guatemala all the way north through the southwestern and complete eastern coast of Mexico. In the United States, the only state to find this species in is Texas where they inhabit the most southern tip of the state.

Part of the appeal of the green jay as a species is certainly partially due to its coloration and rarity in the United States, but another thing about them that people love is their charismatic personality. The word charismatic is thrown out a lot with animals. Essentially it means the creature in question is endearing in some way due to intelligence or goofiness or sometimes because they display qualities that make them easy to anthropomorphize such as living in family groups. Green Jays certainly display a lot of intelligence and are actually one of the few North American bird species that have been observed using tools. Oftentimes this action comes in the form of a bird using sticks to pry open crevices in tree bark to search for insects. They will also imitate the sounds of birds of prey in an attempt to scare away other birds from food sources they wish to gain access to. 

Speaking of food, Green Jays have an incredibly varied diet. They eat insects, nuts, seeds, fruit, eggs of other birds, and small vertebrates. When foraging, Green Jays are very systematic in their approach. They will move together in groups and scour every inch of plants and trees. They will also dig through the leaf litter as they investigate the ground for anything tasty 

Video version of the article

Another interesting thing about these birds is the way that they flock together. Green Jays form family groupings consisting of a breeding pair of birds, that pairs nonbreeding nestlings from the prior year and the chicks of the current year. The nonbreeding birds that were hatched the prior year assist in defending the territory and assisting the breeding pair, something like older siblings looking after the younger ones. 

Green Jays live in different habitats depending on the continent they inhabit. In South America they live in woodlands in both high and low elevation areas as well as rainforests and plantations. In North America, this species also inhabits woodlands, but they can also be found in scrub and dry forests.

Seeing Green Jays in the wild they are certainly entertaining and intelligent. They move like I imagine small dinosaurs moved with a lot of calculated motions and looking naturally inquisitive. Sometimes when you look at bird species you can tell how intelligent they are simply by how they move, and act and green jays certainly fall into that category. Much like other jay species such as Blue Jays, the green jays we encountered made a lot of different calls as they went about their business of foraging and communicating with each other. As I mentioned they are mimics and can copy the sounds of other birds, so it wasn’t uncommon to hear them make new noises. 

In South Texas, Green Jays are common if you know where to look and I would highly recommend taking a trip to see this amazing bird species at least once. Did you enjoy this video? Let us know in the comments below and as always, thanks for reading, we’ll see you next time, on Badgerland Birding.

White-breasted Nuthatches: Everything You Need to Know

Hopping up and down tree trunks and branches across North America is a goofy bird species that’s hard not to like: The White-breasted Nuthatch. White-breasted Nuthatches are compact looking with a short tail, essentially no visible neck, and a slightly upturned bill. This stocky appearance along with their dark colored eyes make them look like little flying sharks. In terms of coloration, White-breasted Nuthatches have a grayish-blue back and wings with darker gray to black on the wing feathers. They have a black cap, white cheeks, and a white underside. Females have slightly lighter colored caps and both males and females have rusty colored markings on their underside behind their legs, and sometimes even the flanks. While they may look and even behave similar to woodpeckers, nuthatches are actually a separate grouping of birds with four different species being found in the continental United States. 

White-breasted Nuthatches are extremely widespread in North America, residing year-round in Central Mexico, parts of southern Canada, and in most U.S. states with the highest concentrations of the species occurring east of the Mississippi River. According to range maps, there is some migratory movement of White-breasted Nuthatches, particularly in winter, but for the most part it seems like populations stay in the same place throughout all seasons. It’s also worth noting that there are some places where white-breasted Nuthatches are not terribly common such as Nevada, Texas, and western Oklahoma.

White-breasted Nuthatches are fond of deciduous forests, particularly those with large trees and old growth. They can also be found along forest edges and in places with large spread-out trees such as parks and backyards. For this reason, these birds are extremely common at bird feeders where they typically fly in quickly and grab seeds to take away. After grabbing a larger seed, they will use their bill to open them by jamming them into tight spaces and hammering away. 

What they do with these seeds once they’ve taken and opened them can vary depending on the day. Sometimes they will take and eat them right away, and other times they will take them and cache them in tree crevices to save for later. Watching White-breasted Nuthatches can be pretty amusing as they store food in sometimes obvious places, including putting seeds under loose bark and lichens.

Video version of this article

To attract White-breasted Nuthatches to your feeders, try putting out peanuts, sunflower seeds and suet. They will also feed on other seeds and nuts, peanut butter, and corn. While White-breasted Nuthatches will eat a healthy number of seeds, a large portion of their diet in the summer actually consists of insects which they forage for in very acrobatic ways. Watching this species actively search for food is extremely entertaining. They are adept at clinging to trees, often going upside down and nimbly moving around branches and checking under bark for something to eat. Insects on the menu include various larvae such as caterpillars and those of wood boring insects along with adult insects like leafhoppers, stink bugs, and beetles among others. 

While going about their daily lives, you will often see these silly birds in the typical “nuthatch pose” with their body facing toward the ground and their head held up looking out over the landscape. They also frequently make a variety of different noises including a nasaly laughing noise that will often be heard coming from large trees before ever even getting eyes on these adorable birds.

White-breasted Nuthatches are cavity nesters and will use a wide variety of different types of trees for nesting sites. They will occasionally use nest boxes but not nearly as much as other species do. Inside the cavity, the female lines the nest site and builds a cup shaped nest to incubate and raise the young. These birds are known to reuse the same nest site in following years. After the nesting season, male and female pairs normally stay together throughout the year and are monogamous. They will sometimes stay with the same mate for a longer period of time, sometimes up until they pass away, so if you see one nuthatch, keep an eye out for its mate, which is likely not far behind. Also look for these birds in mixed flocks of other species such as chickadees and titmice. The oldest known, White-breasted Nuthatch was around 10 years old, and they are currently considered a species of low conservation concern, with an estimated population of about 10 million birds.

Overall, White-breasted Nuthatches are a common and expected bird species around feeding stations in many parts of North America. Their goofy antics and energetic personalities make them extremely fun to watch and a general pleasure to have around a backyard. Do you have White-breasted Nuthatches where you live? Do they do any goofy things we didn’t mention? Let us know in the comments below, and as always, thanks for reading, we’ll see you next time, on Badgerland Birding.

Whooping Cranes: 5 Fascinating Facts

The Whooping Crane is a truly incredible bird. As a species that has had a rocky conservation history, they are still very rare and are listed as federally endangered. While you may have heard some of the basics about these regal looking cranes, there is even more intrigue surrounding their life and conservation history than meets the eye. With an interesting story behind their resurgence, and some remarkable things to learn about them, here are five fascinating facts about Whooping Cranes.

They are extremely large

Whooping Cranes are absolutely massive birds. In fact they are the tallest bird species in North America, coming in at around five feet tall. Their height isn’t the only impressive metric they boast though. This species also has a remarkable large wingspan of over seven feet. Not only are they large in stature, but also in weight, as they are quite hefty for a bird, weighing upwards of 19 lb. If a Whooping Crane is in the vicinity, they are hard to miss, simply due to their immense size.

They almost went extinct

Whooping Cranes were in a dire place as a species for a long time. In 1941, there were only 21 known Whooping Cranes left in the world. Since then, conservationists have worked hard to help the Whooping Crane get back to a stable place. Both breeding programs and habitat conservation have played a major role in aiding in the recovery of this species. The breeding programs for Whooping Cranes are very well documented, and include hand feeding young Whooping Cranes with puppets to make sure they didn’t imprint on people. Currently there are around 600 Whooping Cranes in the world with some of that 600 living in captivity.

They have separate populations

Reintroduction efforts led to a total of four wild Whooping Crane Populations being established. All of the cranes in the reintroduced populations descended from a migratory population in Texas that flies to Canada to nest. This Texas to Canada migratory population is still around today and still makes it’s annual trip north of the border. Another migratory population summers in Florida and migrates to Wisconsin each spring for the breeding season. Two other non-migratory populations live year round in Florida and Louisiana. All four of these populations don’t often spread out to new areas, and the two migratory populations go back to the same places each year, making them a reliable sight in certain locations.

Airplanes once helped them migrate

One of the more eclectic stories about the Whooping Crane reintroduction effort is how the birds were taught to migrate. Ultra light aircrafts were used to lead the birds in the Florida migratory population to their summer nesting sites (or at least where conservationists were hoping they would nest). While this program was certainly an interesting idea, a decision was made to discontinue the practice in 2016 due to a lack of evidence indicating that it actually helped the Florida to Wisconsin Whooping Crane population nest successfully.

They mate for life

Whooping Cranes begin to search for a mate at around 2 or 3 years of age. Once they find a partner they will mate for life, and typically go back to the same nesting and wintering territories year after year. Often times, these birds can be spotted foraging and associating in pairs in both summer and winter. While Whooping Cranes do stay with the same partner for the duration of their life, they will pair off with a different individual in the event that their original mate passes away.

Check out the video version of this post on the Badgerland Birding YouTube channel

Conclusion

The Whooping Crane is a beautiful and majestic species that was once almost lost forever. With the help of massive conservation efforts, they are now in a much better place than they used to be. Hopefully these special birds will continue to grow in numbers so that one day they can again be completely self sustaining, and even get removed from the endangered species list.

If you enjoyed this post please subscribe to our site to be notified of new posts. Also, check out the Badgerland Birding YouTube for videos about all things birds and birding.

Gila Woodpeckers: 5 Fascinating Facts

The Gila Woodpecker is an extremely interesting species at home in places inhospitable to other birds. This medium sized, boisterous woodpecker is most often thought of as a habitat specialist living amongst the cacti of America’s deserts. In reality, that is in fact a completely accurate depiction. However, there is even more to this species than meets the eye. Here are five fascinating facts about the Gila Woodpecker.

They only live in a few States

The Gila Woodpecker is an extremely specialized species that only resides in the American southwest and Mexico. The population in the United States is concentrated in just three states; California, Arizona, and New Mexico, with the vast majority of that population residing in Arizona. Additionally, Gila Woodpeckers rarely stray from their normal range and simply don’t show up away from their expected habitats.

They thrive in places with no trees

Gila Woodpecker
Gila Woodpecker on Saguaro Cactus

While Gila Woodpeckers will certainly forage and nest in trees, they do not need them to survive or breed. A large part of this is because they utilize giant Saguaro Cacti as nurseries. During their breeding season, Gila Woodpeckers excavate cavities in living cacti, and then use them to raise their young. It’s worth noting that these woodpeckers typically wait a few months after creating the nest cavity to use it in order for any liquids in the cactus to dry.

They create homes for many other species

The cavities created by Gila Woodpeckers are not only used by the woodpeckers themselves. After the woodpeckers are done nesting, several other bird species may take up residence in the shelter including Elf Owls, flycatchers, thrashers, and Cactus Wrens among others.

They become aggressive during breeding season

After creating a nest cavity and taking up residence in their new cactus home, male Gila Woodpeckers actively defend their territory. They will do this by chasing off any birds that gets too close, even if that bird is a larger size such as White-winged Doves. They will also call loudly to warn other birds not to cross their boundaries.

They eat almost anything

Gila Woodpecker
Gila Woodpecker at Saguaro National Park

Gila Woodpeckers are omnivorous and eat an extremely wide variety of food items. Much of their diet consists of insects and other invertebrates including spiders, grubs, worms, grasshoppers, and cicadas, but they also eat fruits, eggs of other birds, and even hatchlings of other birds. One very important thing that Gila Woodpeckers eat is the fruit of the Saguaro cactus. During the months when this fruit is available, these woodpeckers will eat copious amounts of it and inadvertently spread the seeds to new locations, thus proliferating the spread of Saguaro cacti. Gila Woodpeckers will also visit bird feeders and eat suet, nuts, and corn.

Conclusion

The Gila Woodpecker is an extremely unique species of Woodpecker only found in a very specific part of North America. They are extremely tough and have found a way to survive in one of the most harsh environments in the continent. They are an important part of the ecosystem where they live, and bring a lot of energy into what can sometimes at first glance seem to be a lifeless desert.

If you enjoyed this post please subscribe to our site to be notified of new posts. Also, check out the Badgerland Birding YouTube for videos about all things birds and birding.